Zrenjanin dobija zadrugu za sakupljanje sekundarnih sirovina

Bez autora
Jan 27 2011

Po procenama Tehničkog fakulteta, u Zrenjaninu se godišnje proizvede 54.637 tona komunalnog otpada, od čega je 3,73 odsto plastična ambalaža što znači da za godinu dana na smetlištu završi 1.864 tone PET ambalaže, odnosno oko 150 tona mesečno. Sada se taj otpad ne sortira, već baca zajedno sa ostalim smećem, a u planu je da vrlo brzo započne selekcija i sakupljanje sekundarnih sirovina. Ovakvu odluku doneli su gradski većnici na poslednjoj sednici, na osnovu projekta koji je pokrenulo beogradsko Društvo za mir, razvoj i ekologiju pod nazivom „Korak za čistu planetu“. Namera je da se registruje zadruga koje bi se bavila sakupljanjem sekundarnih sirovina i drugim aktivnostima vezanim za reciklažu, a posao bi dobilo deset izbeglih lica. Projekat je tokom 2009. i 2010. godine već sprovođen u opštinama Kikinda i Odžaci. Registrovane su dve zadruge i one sada zapošljavaju 14 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zrenjanin dobija zadrugu za sakupljanje sekundarnih sirovinaPo procenama Tehničkog fakulteta, u Zrenjaninu se godišnje proizvede 54.637 tona komunalnog otpada, od čega je 3,73 odsto plastična ambalaža što znači da za godinu dana na smetlištu završi 1.864 tone PET ambalaže, odnosno oko 150 tona mesečno.

Sada se taj otpad ne sortira, već baca zajedno sa ostalim smećem, a u planu je da vrlo brzo započne selekcija i sakupljanje sekundarnih sirovina.

Ovakvu odluku doneli su gradski većnici na poslednjoj sednici, na osnovu projekta koji je pokrenulo beogradsko Društvo za mir, razvoj i ekologiju pod nazivom „Korak za čistu planetu“. Namera je da se registruje zadruga koje bi se bavila sakupljanjem sekundarnih sirovina i drugim aktivnostima vezanim za reciklažu, a posao bi dobilo deset izbeglih lica. Projekat je tokom 2009. i 2010. godine već sprovođen u opštinama Kikinda i Odžaci. Registrovane su dve zadruge i one sada zapošljavaju 14 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Za početak bi skupljanje PET ambalaže u Zrenjaninu trajalo godinu dana, pokretanje zadruge koštalo bi 79.500 evra, a troškove bi pokrili donatori i lokalna samouprava u saradnji sa Pokrajinskim fondom za izbeglice. Sakupljanje sekundarnih sirovina obavljalo bi se jednom nedeljno, podelom plastičnih kesa po domaćinstvima. U gradu i selima vozilima bi ispred kuća, određenog dana, bio sakupljan otpad i odvožen na sabirno mesto, a potom kamionima „Čistoće i zelenila“ prebacivan na deponiju gde bi se ambalaža, po boji, razvrstavala, presovala i balirala. Za godinu dana trajanja projekta u Zrenjaninu bi trebalo da bude sakupljeno preko 100 tona PET ambalaže, procena je sačinjena na bazi rezultata ostvarenih u Kikindi i Odžacima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik